De snelheid van uw website wordt steeds belangrijker. Bezoekers willen uw inhoud direct zien en klikken weg als ze te lang moeten wachten. Maar ook zoekmachines hechten steeds meer waarde aan de snelheid van uw website. In dit artikel belichten we enkele aspecten die van invloed zijn op de snelheid van uw WordPress-website.
Er zijn enorm veel factoren van invloed op de snelheid, waarvan sommige factoren erg complex zijn. Neem dan ook gerust contact op als u een advies op maat wilt over uw website!
Invloed van de webserver
De basis van de snelheid van uw website ligt bij de webserver. Zonder snelle hostingomgeving heeft optimaliseren geen zin. Uiteraard biedt Chessweb alles voor een snelle WordPress-website. We hebben ons netwerk geoptimaliseerd, gebruiken razendsnelle SSD-schijven, zorgen voor ruim voldoende rekenkracht en hebben verschillende technische optimalisaties doorgevoerd om uw website zo optimaal mogelijk te draaien.
We kunnen hier een enorme technische opsomming plaatsen met alles wat we doen om uw website sneller te maken, maar we kunnen het veel beter laten zien. Als u uw website op onze servers plaatst dan zult u direct het verschil merken. We beantwoorden ook graag uw technische vragen indien u meer informatie wilt over onze optimalisaties!
Snelheid meten
Om de snelheid van uw website te optimaliseren, is het belangrijk om de snelheid goed te kunnen meten. Er zijn veel verschillende tools beschikbaar om deze metingen uit te voeren, maar we delen onze eigen voorkeuren graag:
- Pingdom Full Page Test
Via deze tool kunt u representatief de snelheid van uw website meten vanaf verschillende locaties. Door de waterval-weergave ziet u ook welke bestanden het langste duren om te laden en in welke acties de meeste laadtijd zit. Ook wordt de PageSpeed-score direct gemeten en een lijst met adviespunten gegenereerd. Tip: Zet de locatie op Amsterdam of Zweden voor een zo representatief mogelijke meting. - Google PageSpeed Insights
PageSpeed Insights beoordeelt uw website op een aantal criteria en kent scores toe voor zowel de desktop als de mobiele weergave. De hoogste score is 100, maar het is vrijwel onmogelijk (en niet altijd wenselijk) om die te halen. Het is dus een goede indicatie, maar staar uzelf zeker niet blind op de perfecte score. - GTMetrix
GTMetrix is vergelijkbaar met Pingdom en meet verschillende aspecten van uw website vanaf externe locaties. Ook wordt de PageSpeed (en YSlow) score automatisch gecheckt. - Browser-console (developer Tools)
U kunt ook bekijken hoe lang de laadtijd is in uw eigen browser. Dat kan via de Developer Tools die in vrijwel iedere browser aanwezig zijn. Hierdoor ziet u de laadtijd van uw eigen locatie, inclusief gecachete bestanden en eigen instellingen.
Invloed van plugins
Plugins en aanvullende code kunnen van grote invloed zijn op de snelheid van uw website. Iedere plugin voegt extra code toe aan uw website, waardoor er ook extra rekenkracht nodig is voordat de pagina’s geladen worden. Wij adviseren dan ook om alleen een plugin te installeren als het echt nodig is, omdat het al snel opstapelt en de laadtijd onnodig oploopt. Natuurlijk is het onvermijdelijk om voor bepaalde functionaliteit plugins te gebruiken, maar overdrijf het niet.
De impact verschilt per plugin. Er zijn lichte plugins die nauwelijks wat doen, maar ook zware plugins die de website direct merkbaar vertragen. Dit moet uiteraard afgewogen worden tegen de functionaliteit. Bekende zware plugins zijn WPML (meertaligheid), WooCommerce (webshop). Om de impact van plugins in kaart te brengen kunt u gebruik maken van P3 Plugin Performance Profiler. Deze plugin kan een scan uitvoeren en rapporteert dan in een diagram hoeveel impact iedere plugin op de voorkant en achterkant van de website heeft. Daaruit kan blijken dat een plugin beter uit te schakelen is of te vervangen door een alternatief.
Afbeeldingen comprimeren
Veel van de laadtijd op webpagina’s wordt veroorzaakt door de afbeeldingen. Dit zijn meestal de grootste bestanden op een pagina en duren daarom relatief het langste om te laden. Om deze laadtijd terug te dringen zijn er een aantal optimalisaties mogelijk:
- Resolutie
Probeer afbeeldingen altijd op de kleinst mogelijke afmetingen te gebruiken. Dit is het kleinste bestand, en duurt dus het minst lang om te laden. WordPress genereert automatisch verschillende formaten van iedere afbeelding, kies dus niet altijd voor ‘volledige grootte’. - Compressie
Het is mogelijk om afbeeldingen te comprimeren. Dat wil zeggen dat de afbeelding kleiner wordt gemaakt, zonder dat deze zichtbaar slechter van kwaliteit wordt. Dit bespaart dus direct veel in de grootte van de pagina. Voor WordPress kunt u gebruik maken van de kraken.io plugin (betaald) of de gratis plugin EWWW Image Optimizer. - LazyLoading
Op het moment dat een bezoeker uw website opent, wordt direct alle inhoud van de pagina geladen. Dat betekent dus ook alle afbeeldingen, ook als ze helemaal onderaan de pagina staan. De bezoeker moet dus wachten op inhoud die hij niet direct ziet. Dit kan verbeterd worden door het gebruik van LazyLoading. Met deze techniek worden o.a. afbeeldingen en video’s pas geladen zodra ze nodig zijn, zonder dat de gebruiker er op moet wachten. Er zijn verschillende plugins die dit mogelijk maken zoals Lazy Load en Rocket Lazy Load. Een van onze veelgebruikte caching-plugins, WP Rocket, heeft deze functie ook ingebouwd, zie daarvoor het kopje Caching.
Caching
Veruit de grootste snelheidswinst valt te behalen door het gebruik van een caching plugin. WordPress is een dynamisch systeem. Dat wil zeggen dat iedere pagina die wordt opgevraagd door de bezoeker, wordt berekend en samengesteld. Dat kost tijd, omdat iedere pagina eerst langs de hele server moet. Terwijl vaak veel inhoud van uw website gelijk blijft voor een lange periode.
Met caching wordt het samenstellen van de pagina maar één keer gedaan en vervolgens krijgt iedere bezoeker diezelfde pagina voorgeschoteld. Dit is vele malen sneller. Zodra de pagina gewijzigd wordt, wordt er een nieuwe cache-versie gegenereerd. Doordat de browser van de bezoeker vervolgens ook deze versie weer opslaat in zijn eigen geheugen, wordt de website ook sneller voor bezoekers die meerdere pagina’s bezoeken.
Er zijn verschillende mogelijkheden om caching te installeren op uw WordPress-website. Wij raden aan:
- WP Rocket
WP Rocket is een betaalde plugin die met enkele klikken caching en tal van andere optimalisaties activeert. Zo is combining, minifying, LazyLoading en DNS prefetch ingebouwd. - WP Super Cache
WP Super Cache is een gratis plugin waarmee u caching ook op een makkelijke manier activeert. De plugin heeft iets meer opties, maar blijft gemakkelijk in gebruik. - W3 Total Cache
Indien u een gevorderde gebruiker bent en meer controle wilt over uw caching-opties kunt u W3 Total Cache gebruiken. De plugin biedt veel opties en is geheel aan te passen aan uw applicatie. Voor minder gevorderde gebruikers is deze plugin niet aan te raden.
Geavanceerde technieken
Indien snelheid echt cruciaal is voor u, zijn er naast de bovenstaande punten nog verregaande optimalisaties mogelijk. Dit hangt geheel af van de opbouw van uw website. We kijken graag naar uw website om te overleggen waar bij u nog snelheidswinst te behalen valt. U kunt hierbij denken aan:
- Het aanbieden van inhoud via een Content Delivery Network (CDN)
- Activeren van memcaching
- Activeren van Varnish en/of Redis
- Optimaliseren van uw programmatuur