Deze handleiding bevat alleen instructies om verbinding te maken met uw account bij Chessweb via FTP. Voor een uitgebreidere handleiding met meer uitleg over FileZilla kunt u de FileZilla Wiki raadplegen.

FTP staat voor File Transfer Protocol en is een protocol dat u kunt gebruiken om bestanden uit te wisselen tussen uw computer en de webserver. Het gebruik van FTP is een gevorderde functie en vereist wat kennis van websites en webservers. Via de onderstaande stappen kunt u zelf verbinding maken met uw account via FTP. Indien u niet weet hoe uw website in elkaar zit of hoe u bestanden moet uploaden & downloaden, raden we aan om deze stappen aan uw webbouwer over te laten.

1. Download FileZilla

Er zijn verschillende FTP-clients. Wij raden FileZilla aan. In andere clients zullen de instellingen ongeveer gelijk zijn. Raadpleeg daarvoor de handleiding van uw programma.

2. Open Sitebeheer

2016-03-07_18-04-33

Klik op het icoon linksboven om Sitebeheer te openen.

Let op: probeert u via de snelverbindbalk te verbinden en krijgt u een foutmelding? Dat komt omdat de standaard-instellingen niet door ons worden ondersteund. Als u de website eerst toevoegt via Sitebeheer dan werkt de verbinding wel.

3. Klik op Nieuwe site

2016-03-07_18-04-54

4. Voer de instellingen voor uw account in

 • Host
  Voer hier uw server ssl.chessweb.eu, ssl2.chessweb.eu of business.chessweb.eu in
 • Poort
  Voer hier 21 in
 • Protocol
  Selecteer FTP – File Transfer Protocol
  Wij bieden geen SFTP
 • Versleuteling
  Selecteer Gebruik expliciete FTP via TLS indien beschikbaar
  Werkt dit niet? Kies dan voor Gebruik platte FTP
 • Inlogtype
  Kies voor Normaal
 • Gebruiker
  Voer hier uw gebruikersnaam in. Dit is uw gebruikersnaam voor het controlepaneel als standaardaccount. Indien u zelf een FTP-account heeft aangemaakt is dit gebruiker_uwdomein.nl.
 • Wachtwoord
  Voer het wachtwoord voor dit account in

Klik rechtsonderin op Verbinden om verbinding te maken.

De volgende keer dat u verbinding kunt maken, kunt u de website opzoeken in de Sitebeheerder en direct verbinden.

5. Krijgt u onderstaande melding?

Klik dan op OK. De vinkjes kunt u aangevinkt laten. Het certificaat klopt en is betrouwbaar. U loopt hiermee geen beveiligingsrisico. Indien u deze melding niet ziet, ga dan verder naar stap 6.

6. Navigeren

2016-03-07_18-06-22

Zodra u verbinding heeft, ziet u aan de rechterkant de mappen en bestanden op de server. U kunt de map voor uw website snel benaderen via de snelkoppeling public_html. Door op de mappen te klikken, navigeert u binnen de webserver.

Indien u meerdere domeinen heeft kunt u via de map /domains/ naar de verschillende domeinen navigeren.

7. Uploaden

2016-03-07_18-08-48

Aan de linkerkant staan uw lokale bestanden (de bestanden op uw computer). U kunt navigeren binnen uw mappen en bestanden of mappen zoeken om te uploaden. Dit doet u alsvolgt:

 • Zoek de bestanden en/of mappen die u wilt uploaden
 • Selecteer de bestanden die u wilt uploaden
  Met CTRL (of SHIFT) ingedrukt kunt u meerdere bestanden tegelijk selecteren
 • Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden
 • Kies voor Uploaden

De bestanden worden geüploadet naar de locatie aan de rechterkant. Indien dit public_html is, zijn de bestanden bereikbaar vanaf uw website.

Op eenzelfde wijze kunt u aan de rechterkant bestanden op de website selecteren en deze downloaden naar uw computer.

Veelvoorkomend probleem

Heeft u bestanden geüploadet naar uw public_html-map, maar krijgt u een melding 403 – Forbidden als u naar uw domeinnaam gaat? Dan bestaat er waarschijnlijk geen index-file.

Als u geen volledig pad opgeeft in uw adresbalk (dus bijv. www.uwdomein.nl) dan zoekt de webserver naar een index-bestand. Als deze niet gevonden kan worden, dan wordt de toegang geblokkeerd om te voorkomen dat bezoeker alle bestanden op uw website kunnen zien. Om dit op te lossen, noemt u de pagina die als uw homepage moet worden weergeven index.html of index.php