Wat is een 404-error?

Indien u een pagina of bestand opvraagt op uw website die niet bestaat, krijgt u een 404 – Not Found error. Dit wil zeggen dat de server het bestand niet kan vinden omdat het niet bestaat. Dit kan bijvoorbeeld doordat een oude URL niet langer bestaat. Veel 404-errors kunnende negatief effect hebben op uw posities in de zoekmachines.

Hoe voorkom ik 404-errors bij een nieuwe website?

Als u een nieuwe website gaat lanceren, verandert vaak de structuur van uw website en daarmee uw URL’s. Zo kan http://www.uwdomein.nl/berichten/nieuws?id=3 bijvoorbeeld http://www.uwdomein.nl/nieuws/bericht/ worden. Omdat zoekmachines uw website indexeren, staan de oude adressen vaak nog in de zoekindex. Dat betekent dat bezoekers die u vinden, opeens een 404-error te zien krijgen omdat de oude URL niet meer bestaat. U verliest daarmee dus bezoekers, maar ook uw zoekposities.

Redirecten

De oplossing is om bij lancering van uw nieuwe website de oude URL’s te redirecten naar hun nieuwe locatie. Een redirect is simpelweg een doorverwijzing, waardoor een bezoeker van de oude pagina terecht komt op de nieuwe pagina. Ook zoekmachines herkennen deze doorverwijzing, zodat uw nieuwe structuur wordt opgepikt.

Wijzigen of verwijderen van inhoud

Als u de URL van bepaalde inhoud op uw website wijzigt, is het ook belangrijk om de oude URL door te verwijzen naar de nieuwe locatie.

Ook als u inhoud compleet verwijdert, kunt u kijken of u alternatieve inhoud heeft die bij de oude pagina aansluit. Misschien heeft u een pagina over hetzelfde onderwerp of een artikel dat de zoektermen van de gebruiker bevat. U kunt dan dus ook een redirect instellen voor de verwijderde pagina.

Het is wel belangrijk dat de doorverwijzing ook daadwerkelijk een goed alternatief geeft, het heeft bijvoorbeeld geen zin om alle pagina’s naar de homepagina te redirecten.

Redirects instellen in WordPress

Indien u gebruik maakt van WordPress, kunt u de plugin Redirection gebruiken. Deze plugin houdt bij welke adressen worden bezocht die een 404-error geven, zodat u met enkele klikken een doorverwijzing kunt maken naar bestaande inhoud.

Een goede 404-pagina

Er zullen altijd bezoekers zijn die op een 404-pagina terecht komen, omdat er altijd een verkeerde URL ingevoerd kan worden. Daarom is het belangrijk om een goede en gebruiksvriendelijke 404-pagina voor uw website te maken die uitgebreider is dan de standaard foutmelding. Soms zit dit al in uw applicatie. Zo verliest u de bezoeker niet direct omdat een bestand niet bestaat.

Punten waar u op kunt letten zijn:

  • Biedt de bezoeker een optie om zijn inhoud te zoeken.
  • Biedt de bezoeker navigatie-mogelijkheden naar andere inhoud op uw website. Het is meestal aan te raden om uw menu op te nemen in de 404-pagina en eventueel een lijst te bieden van veelbezochte inhoud.
  • U kunt een lijst presenteren van inhoud die verwant is aan de opgevraagde URL. Mogelijk is er een kleine typfout gemaakt, of heeft u andere inhoud op uw website die mogelijk relevant is. Voor applicaties zoals WordPress zijn plugins beschikbaar die dit automatisch kunnen genereren.
  • Zorg dat uw 404-pagina er aantrekkelijk uitziet en uitnodigt om verder te zoeken op de website.