Een database is een soort digitale archiefkast, waar u gegevens in kunt opslaan. Bij vrijwel alle dynamische websites wordt gebruik gemaakt van een database. Gegevens als gebruikers, bestellingen & inhoud van uw pagina’s kunnen dan worden opgeslagen in deze database.

Chessweb biedt standaard MySQL-databases. Wij maken daarvoor gebruik van MariaDB voor betere prestaties.

1. Login op het controlepaneel

U vindt het controlepaneel door “:8443” achter uw domeinnaam te typen. Bijvoorbeeld: www.uwwebsite.nl:8443

Mocht u uw gebruikersnaam of wachtwoord vergeten zijn, dan vindt u op deze pagina instructies om uw wachtwoord op te vragen.

2. Klik op Databases bij het domein

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Database aanmaken

Er verschijnt een overzicht van de bestaande databases.

 • Klik op Add Database
 • Database name
  Voer hier de gewenste naam voor de database in. Uw Plesk-gebruikersnaam wordt automatisch als prefix toegevoegd.
 • Related site
  Hier kunt u selecteren bij welke website deze database hoort. Dit heeft geen gevolgen voor de toegang, maar maakt het makkelijker om verschillende databases in het overzicht van elkaar te onderscheiden.
 • Database user name
  Voer hier de gewenste gebruikersnaam voor de database user in. Uw Plesk-gebruikersnaam wordt automatisch als prefix toegevoegd.
 • Password
  Voer een wachtwoord in voor de database user. U kunt op de knop Generate klikken om een veilig wachtwoord te genereren. Dit wachtwoord kunt u tonen met de knop Show en daarna kopiëren. Noteer dit wachtwoord direct, want u kunt het later niet meer bekijken.
 • User has access to all databases within the selected subscription
  Met dit vinkje krijgt de aangemaakt database user toegang tot alle databases van uw account. We raden aan dit uit te laten en voor iedere database een aparte user te gebruiken.

Klik op de knop OK

Uw database met bijbehorende database user zijn nu aangemaakt en klaar voor gebruik. U kunt vanuit uw code verbinding maken met de ingevoerde gegevens, of gebruik maken van phpMyAdmin.

Als server kunt u localhost gebruiken. U kunt verbinden over de standaardpoort 3306.

Database user aanmaken & beheren

Indien u verschillende logins en/of verschillende rechten voor uw database wilt gebruiken, kunt u een extra user maken. Ook als u een backup terug heeft gezet van uw database kan het zijn dat u de user opnieuw moet aanmaken.

 • Klik in de rechterkolom op User management

Er verschijnt een overzicht van de bestaande database users.

 • Klik op de naam van database user die u wilt bewerken
 • Of klik op de knop Add Database User om een nieuwe database user aan te maken
 • Database user name
  Voer de gewenste gebruikersnaam in voor de database user.
 • Password
  Voer een wachtwoord in voor de database user. U kunt op de knop Generate klikken om een veilig wachtwoord te genereren. Dit wachtwoord kunt u tonen met de knop Show en daarna kopiëren. Noteer dit wachtwoord direct, want u kunt het later niet meer bekijken.
 • Database
  Selecteer de database waar de database user toegang toe moet hebben. Indien u dit op de waarde Any instelt, kan de database user in alle databases van uw account. We raden dit af en bevelen u aan om de toegang per database te regelen.
 • Privileges
  Hier kunt u selecteren welke rechten de database user moet krijgen. Standaard is dit de rol ‘Read & Write’, waarmee volledige toegang wordt gegeven tot de database. U kunt een andere rol selecteren, of uw eigen rechten saenstellen.

Klik op de knop OK

De database user is nu aangemaakt of bewerkt en kan worden gebruikt om te verbinden met de database.

Heeft u een back-up van de database teruggezet? Let er dan op dat u de database user aanmaakt met dezelfde gegevens (gebruikersnaam & wachtwoord). Indien u andere gegevens gebruikt, kan het zijn dat u de verbindingsinstellingen van uw applicatie moet aanpassen.

Database beheren via phpMyAdmin

Klik op de knop phpMyAdmin om in te loggen op phpMyAdmin. Als u de database niet in Plesk heeft aangemaakt, kan om het wachtwoord van de database user worden gevraagd.

Daarnaast vindt u in dit paneel opties om uw database te dupliceren, exporteren, importeren, repareren en te verwijderen.